maandag 19 december 2011

Lamsrack met kruidenkorstje

Een mooi gerecht voor de Kerstdis. Het recept is van Gordon Ramsay; ik ben niet zijn grootste fan, want ik houd niet van zijn gescheld en gevloek, maar kóken kan hij als de beste.
Als je de video eerst wil bekijken, klik dan op onderstaande link:
http://www.youtube.com/watch?v=5B6HDmeMRtI 




Lamsrack met kruidenkorstje (een recept van Gordon Ramsay)
Ingrediënten voor het lamsrack:
  • 2 grote lamsracks, half ingesneden; reken op 2-3 coteletjes per persoon
  • zout
  • peper
  • olijfolie
Ingrediënten voor het kruidenkorstje:
  • 4 sneetjes gedroogd brood, vermalen tot kruimels of neem paneermeel
  • 7 eetlepels geraspte parmezaanse kaas (ca. ½ kopje)
  • 1 klein takje peterselie
  • 1 klein takje tijm
  • 1 klein takje  koriander
  • 1 klein takje rozemarijn
  • 2 eetlepels Dyonmosterd
  • een klein scheutje olijfolie
Bereiding van het lamsrack:
Verhit de oven oven voor tot 200° C.
Plaats de lamsrack op een snijplank met de vetzijde naar boven. Snij de vetlaag lichtjes kruiselings in met een scherp mes. Kruid de lamsracks daarna voldoende met zout en peper. Dep de restjes peper en zout op met het lamsrack zodat dit overal goed is bedekt.
Verhit een beetje olijfolie in een ovenvaste braadpan. Schroei de lamsrack dicht, zodanig dat elke zijde lang genoeg in de hete olie wordt gehouden tot deze voldoende gekleurd is. Bedenk: geen kleur, geen smaak. Ben voorzichtig dat je je handen niet verbrandt.
Breng de pan nu over in de voorverhitte oven en bak de lamsrack een minuut of 7-8. Zorg dat het vlees op het vetlaagje ligt. Maak intussen de kruidenkorst klaar.
Bereiding van de kruidenkorst:
Doe alle ingrediënten voor de kruidenkorst, uitgezonderd de mosterd in een blender en laat die enkele keren korte ‘pulsen’ tot de massa er mooi gemalen en groen uit ziet. Pas op dat je niet teveel olijfolie gebruikt; slechts een klein scheutje.
Giet dit mengsel in een diep bord of schaal en zet opzij.
De opbouw:
Haal de lamsracks uit de oven en breng met een keukenpenseel rijkelijk mosterd aan over alle zijden van het nog hete vlees. De hitte zorgt ervoor dat de mosterdsmaak opgenomen wordt in het vlees. Doop dan de lamsrack in het kruidenpaneermeel zodat dit overal aan de mosterd hecht. Doop de lamsrack er verschillende keren in zodat er een gelijkmatig korstje ontstaat. Laat het vlees dan korte tijd rusten.
Zet het vlees 3-4 minuten in de oven als de rest van de maaltijd zover is dat er kan worden uitgeserveerd.
De lamsrack kan worden gecombineerd met b.v. pommes dauphinoise en fijne seizoensgroenten.
Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter