zaterdag 9 april 2011

Risi e bisi alla trevisana (een mooie, stevige, Italiaanse soep)

Vandaag een Italiaanse soep met de mooie naam Risi e bisi alla trevisana.
De naam komt van de ingrediënten die in de soep worden gebruikt:
rijst (risi), jonge doperwtjes (bijgenaamd bisi) en radicchio di treviso (= rode radicchio). Risi e bisi komt oorspronkelijk uit de regio rond Venetië.
Het gerecht zou je ook een risotto kunnen noemen. Het houdt het midden tussen een dikke soep en een risotto.

Risi e bisi alla trevisana
Italiaanse soep met rijst, doperwten en rode radicchio
Ingrediënten: voor 4 personen
200 g risottorijst
200 g doperwten (diepvries)
50 g pancetta (of ontbijtspek)
200 g radicchio di treviso (= rode radicchio)
600 cl vleesbouillon
1 sjalot
geraspte Parmezaanse kaas
1 eetlepel gehakte peterselie
30 g boter
3 eetlepels olijfolie extra vergine
zout

Bereiding:
Reinig en was de bladeren van de radicchio en snij deze in grove stukken.
Verhit in een pan 3 eetlepels olijfolie, voeg de gesneden sjalot toe, de in blokjes gesneden pancetta en de gehakte peterselie.
Bak dit zachtjes en voeg na enkele minuten de erwten toe, roer dit even door voeg zout naar smaak toe en laat dit 3 minuten doorsudderen met het deksel op de pan.
Voeg de hete bouillon toe, breng het geheel aan de kook met het deksel op de pan en kook het zachtjes gedurende 5 minuten.
Voeg dan de rijst toe en roer dit even door en voeg dan de radicchiobladeren toe.
Laat dit ongeveer 15 minuten koken in een open pan. Breng de soep op smaak met wat zout en haal de pan van het vuur zodra de rijst gaar is. Het moet een dikke soep worden.
Giet de soep in een kom, voeg de boter toe, roer die er even door en bestrooi dan de soep met Parmezaanse kaas.
Deze soep wordt goed warm óf koud gegeten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter