dinsdag 5 april 2011

Spinaci gratinati (Gegratineerde spinazie)

Ik heb vandaag een oud en lekker Italiaans recept met groenten en kaas. Ideaal om te genieten op een koude dag, maar ook niet te versmaden op andere dagen: gegratineerde spinazie.
Het is een zeer voedzaam bijgerecht, dankzij de gebruikte bechamelsaus en Asiago kaas en heerlijk van geur en smaak. Een heerlijk bijgerecht dat zeker ook jonge kinderen zal smaken.
(Asiago kaas is een koemelkse bergkaas uit de gelijknamige plaats in de provincie Vicenza; je kunt deze eventueel vervangen door een andere koemelkse kaas, hoewel je dan iets van de specifieke smaak verliest.)

Spinaci gratinati
Gegratineerde spinazie
Ingrediënten: voor 4 personen
50 gr ongezouten boter
50 gr meel
1/2 liter volle melk
zout
nootmuskaat
1 kg verse spinazie
150 gr verse Asiago kaas vers
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
50 gr verkruimelde gedroogde vruchten
50 gr paneermeel

Bereiding:
Maak eerst een bechamelsaus met de boter, meel, melk, zout en (als je wil) nootmuskaat en laat deze 10 minuten zachtjes koken.
Blancheer de spinazie in lichtgezouten water en knijp hem daarna goed uit.
Doe hem vervolgens bij de bechamelsaus en meng spinazie met de saus.
Roer er ook de in stukken gesneden Asiago kaas door en de geraspte Parmezaanse kaas.
Giet het mengsel in een ovenschaal van aardewerk of porselein en bak het in een hete oven (200°C) gedurende 10 minuten.
Haal de schaal uit de oven, bestrooi het oppervlak met verkruimelde gedroogde vruchten en paneermeel en bak ze onder grill voor 4 minuten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter