vrijdag 8 april 2011

Bloemkoolsoep met paprika en daslook

In mijn tuin groeit daslook. Een plantje dat in Nederland slechts op een paar plaatsen van nature voorkomt en zo zeldzaam is in Nederland, dat het behoort de wilde daslook tot de beschermde planten. Nu zijn de blaadjes van de daslook goed te gebruiken in de keuken. De geur en de smaak komt een beetje in de buurt van knoflook, maar net wat frisser. Ik ben dus op zoek gegaan naar recepten voor daslook, want je moet snel zijn. Als de daslook gaat bloeien is het fijnste van de smaak al weer weg. Ik mag de blaadjes in mijn eigen tuin wél oogsten, want de plantjes in mijn tuin heb ik eerlijk gekocht en zelf geplant. Ik ga er van uit dat je in dat geval de blaadjes gewoon mag oogsten. In goedgesorteerde groentenspeciaalzaken kun je in deze tijd van het jaar verse daslookblaadjes vinden. Vind je ze niet, kijk dan eens bij http://www.eyserhalte.nl/

Het volgende recept heb ik gevonden:
 
Ingrediënten: voor 4 personen
½ bloemkool
2 uien
½ steranijs
1 kruidnagel
4 jeneverbessen
¼ staafje kaneel
1¼ liter zelfgetrokken groentenbouillon (van 2 uien, 2 stengels bleekselderij, 1 winterpeen, 1 laurierblad, 1¼ liter water)
1 handje daslook
½ rode paprika
½ deciliter room

Bereiding:
Begin met het opzetten van de groentenbouillon: neem 1¼ liter water, voeg daar de geschilde en gehalveerde uien aan toe, de bleekselderij in stukken, de winterpeen in stukken en het laurierblad. Breng dit langzaam tot tegen de kook aan en laat dit minstens ½ uur – 1 uur trekken.
Stamp de steranijs, kruidnagel, jeneverbessen en kaneel samen fijn in een vijzel en overgiet dit met een kopje kokend heet water (kruidenthee).
Doe de kleingesneden bloemkool met de in stukken gesneden uien in een pan en kook dit in 20 minuten gaar. Pureer dit met een staafmixer of draai het door een roerzeef.
Snij de daslook in fijne reepjes en schaaf de paprika zeer dun.
Giet de kruidenthee bij de bloemkool samen met een ½ deciliter room.
Breng dit aan de kook en voeg dan de daslook en de paprika toe. Laat dit slechts kort mee opwarmen en dien de soep meteen op. Leg als garnering enkele daslookblaadjes op de rand van het soepbord.

Smakelijk!


Bloemkoolsoep met paprika en daslook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter