zaterdag 26 maart 2011

Zuppa di verdure e patate con pesto (Groenten-aardappelsoep met pesto)

Als je van mediterrane gerechten houdt moet je deze groenten-aardappelsoep met pesto een proberen, met zijn onmiskenbare geur van verse basilicum. Hier zijn enkele van de ingrediënten: courgette, Parmezaan, sperzieboontjes, erwten, basilicum (pesto).

Zuppa di verdure e patate con pesto
Ingrediënten: voor 6 personen
2 wortelen
450 g aardappelen
200 g verse erwten in de peul
200 g sperziebonen
150 g kleine courgettes
2 eetlepels pesto (evt. zelf te maken vlgs. onderstaand recept)
2 eetlepels olijfolie
1 teentje geperste knoflook
1 grote ui, gesnipperd
2,5 liter groentebouillon
1 bouquet garni* (2 takjes peterselie, 1 laurierblad en 1 stuk bleekselderij van ca. 7,5 cm lang
85 gram ditalini (
pasta i.d. vorm van kleine, rechte pijpjes)
of andere pasta voor in soep
1 grote tomaat
1 stuk Parmezaanse kaas om in krullen te schaven
Wat is een bouquet garni? Deze term wordt gebruikt in de Franse keuken voor een ​​bosje kruiden (bijeengebonden met keuken garen) meestal gebruikt in soepen, bouillons, stoofschotels en eenpansgerechten. Het bouquet garni is meestal samengesteld uit peterselie, tijm en een laurierblad.
Bereiding:
Schil de wortelen, snij ze in de lengte doormidden en snij ze vervolgens in plakjes. Schil de aardappelen en snijd in de lengte in vieren en dan in kleine stukjes. Doe de wortelen en aardappelen in een kom water en houd apart voor later gebruik. Dop de erwten, maak de sperziebonen schoon en snij ze in stukjes van 2,5 cm. Snij de courgette in de lengte doormidden en vervolgens in plakjes. Verwarm de olijfolie in een grote pan en bak de knoflook 2 minuten op een niet te hoog vuur. De knoflook mag niet bruin kleuren. Voeg de ui toe en bak deze 2 minuten mee tot deze glazig is. Voeg wortelen en aardappelen toe en fruit die ongeveer 30 seconden mee. Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Zet dan het vuur lager, dek de pan deels af en kook de soep 8 minuten. Ontvel de tomaat en verwijder de zaadlijsten; snij de tomaat in stukken. Voeg de erwten, sperziebonen, courgette bouquet garni, pasta, tomaat, zout en peper en kook alles nog 8-10 minuten tot alles gaar is. Maak van de Parmezaanse kaas met een dunschiller krullen om te gebruiken bij het uitserveren
Verwijder de bouquet garni, voeg de pesto toe en serveer met Parmezaanse kaas.


Pesto

Ingrediënten:
75 gr basilicumblaadjes
2 eetlepels pijnboompitten
50 gr fijngeraspte Parmezaanse kaas
1-3 kleingesneden teentjes knoflook
6 eetlepels olijfolie


Bereiding:
Meng basilicum, pijnboompitten, kaas en knoflook in een mixer tot u een dikke, groene, aromatische massa heeft.
Voeg beetje voor beetje de olie toe tot ze goed is opgenomen.
Doe de pesto in een glazen potje en doe er een beetje olijfolie over.
Je kunt deze dan 1-2 weken in de koelkast bewaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter