vrijdag 4 maart 2011

Crema di porro con gorgonzola (Preisoep met gorgonzola)

Vandaag heb ik trek in een lekkere pittige soep. Mijn keus is gevallen op Crema di porro con gorgonzola (preisoep met gorgonzola). Lekker stevig soepje en wat pittiger dan de al eerder door mij beschreven preisoep.

Crema di porro con gorgonzola (Preisoep met gorgonzola)
Ingrediënten: voor 4 personen
3 middelgrote preien
100 gr spinazie
200 gr gorgonzola (of een andere blauwschimmelkaas)
1 liter gevogeltebouillon
100 ml slagroom of koksroom
1 eetlepel bloem
2 eetlepels boter of margarine
broodcroutons (brood + olijfolie)

Bereiding:
Snij witbrood if lichtbruin brood in dobbelsteentjes van ongeveer ½ x ½ cm en bak deze in wat olijfolie of boter lichtbruin en knapperig. Zet deze opzij voor later gebruik.
Snij 3 cm van het lichtgroene deel van een van de preien in flinterdunne ringetjes en zet deze opzij.
Snij de rest van de prei in grovere stukken.
Smelt de boter in een soeppan en bak de grof gesneden prei zachtjes gedurende een minuut of vijf. Voeg dan de spinazie toe en laat deze al omscheppend snel slinken. Strooi de bloem over de groenten en roer dit goed door. Voeg de slagroom en 100 ml van de bouillon toe, roer dit goed door en breng het aan de kook zodat dit goed bindt. Schenk dan de rest van de bouillon erbij en breng opnieuw aan de kook. Draai dan het vuur lager en laat de soep een kwartier trekken, net tegen de kook aan.
Snij de gorgonzola klein en roer deze door de soep; de soep mag dan niet meer koken. Hou je van een gladde soep, pureer hem dan met de staafmixer of keukenmachine.
Schep de soep op de borden en dresseer deze met de flinterdunne preiringetjes en de broodcroutons.
Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter