zaterdag 5 maart 2011

Pizza con sardine (pizza met sardientjes)

Vandaag is pizza-dag. Heb ik echt zin in straks. Ik hou van hartige pizza's en voor nu heb ik gekozen voor pizza met sardientjes (Pizza con sardine). Met een lekker glas rode of witte wijn erbij niet te versmaden.

Pizza con sardine (pizza met sardientjes)

Ingrediënten: voor 1 pizza
500 gr bloem typo 00 of witte bloem
325 ml lauw water
1 eetlepel zout
1 eetlepel suiker
4 eetlepels olijfolie extra vergine
1 zakje (7 gr) gedroogde gist
1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
1 theelepel gedroogde oregano
1 teentje knoflook, geperst
6 mini-trostomaatjes of cherrytomaatjes, in fijne plakjes gesneden
ca. 20 gemarineerde sardinefilets
olijfolie extra vergine om over de pizza te sprenkelen
zout en versgemalen peper

Bereiding:
Los het zakje gist op in het lauwe water.
Zeef de bloem op het werkblad en maak ere en kuiltje in; giet daar het water-gistmengsel in. Strooi het zout rondom het kuiltje over de bloem. Meng met je handen de bloem met het vocht en kneed er een mooie deegbal van. Kneed deze deegbal ongeveer 10 minuten goed door. Laat het deeg vervolgens op een warme plaats rijzen in een kom met een vochtige doek erover tot het volume is verdubbeld. Dit duurt ongeveer 40 minuten.
Sla het deeg plat op een met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot een cirkel van ongeveer 35-40 cm doorsnee met een dikte van ongeveer 1 cm. Leg de deegschijf op een met bloem bestoven ovenplaat en laat het deeg nog eens 30 minuten rijzen onder een vochtige doek op kamertemperatuur.
Meng de 4 eetlepels olijfolie, de tomatenpuree en de knoflook tot een gladde massa en maak deze op smaak met oregano, zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bestrijk het deeg tot op 1,5 cm van de rand met de tomatenmassa, schik er de schijfjes tomaat overheen en vervolgens de sardinefilets. Sprenkel er nog wat olijfolie overheen en een beetje zout en versgemalen peper.
Bak de pizza af in ongeveer 18-20 minuten of tot de pizza mooi goudbruin is gekleurd.
Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter