woensdag 16 maart 2011

Noten-rozijnencake met sorbet van ricotta en anijs

Vandaag heb ik gekozen voor een overheerlijk dessert:

Noten-rozijnencake met sorbet van ricotta en anijs


Ingrediënten: voor 4 personen
Voor de sorbet:
300 gr ricotta
1 anijsster
Water
Suiker
Citroen
1 eetlepel fijngemalen anijszaad
1 eetlepel rietsuiker
Verder nodig: ijsmachine

Voor de noten-rozijnencake:
250 gr zelfrijzend bakmeel
4 eieren
150 gr suiker
175 gr boter op kamertemperatuur
50 gr rozijnen
100 gr gemengde noten
Geraspte citroenschil van ½ citroen

Bereiding:
Begin met het roosteren van de noten. Strooi de noten uit over een ovenplaat waarop je bakpapier hebt gelegd. Zet dit in een oven die op 150-160°C is voorverwarmd en rooster de noten lichtjes.

Dan maak je de suikersiroop:
Pak een pannetje en doe hier suiker en water in, verhouding 1 op 1. Voeg daar de anijsster en enkele druppels citroensap aan toe. Breng het mengsel aan de kook het laat het enkele minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat het geheel afkoelen.
Zeef dan de siroop en voeg de siroop toe aan de ricotta en mix deze goed door met een handmixer of keukenmachine.
Doe dit mengsel in een ijsmachine en draai er sorbetijs van.

Vervolgens start je met het bereiden van de cake:
Klop de zachte boter en de suiker tot een gladde massa en klop daar één voor één de eieren door. Meng dan de bloem goed door dit beslag en vermijd het vormen van klonters.
Spatel de rozijnen en de noten door dit beslag.
Beboter een cakevorm met boter of bekleed de binnenkant van een cakevorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180°C.
Doe het beslag in de cakevorm en zet deze in de voorverwarmde oven. Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar en laat hem dan afkoelen op een rooster.

Afwerking:
Serveer de ricottasorbet in voorgekoelde coupes en bestrooi de sorbet met een mengsel van anijszaad en rietsuiker. Geef er een of twee plakjes cake bij.
Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter