zaterdag 12 maart 2011

Gattò di patate (Aardappelcake)

De 'gattò di patate' is een rustieke Napolitaanse aardappelcake. Het recept komt oorspronkelijk uit Frankrijk (daar heet het gâteau) maar hier is het bereid met ingrediënten uit de Napolitaanse keuken met uitzondering van boter en tomaat (die volledig ontbreekt in dit gerecht). Bij gebruik van olijfolie in plaats van boter krijg je een typisch zuidelijke gerecht.
Gattò di patate (Aardappelcake)

Ingrediënten: voor 6 personen 1 kg oude aardappelen met geel vruchtvlees
2 kopjes melk
200 gr zachte boter

300 gram salami napoli (in reepjes gesneden van 3 cm. x ½ cm)
400 gram gerookte kaas (in vierkante blokjes van 1,5 x 1,5 cm)
5 rauwe eieren
2 gekookte eieren (geschild en in plakjes gesneden)
150 gram geraspte Parmezaanse kaas
2 eetlepels paneermeel
nootmuskaat
zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:
Kook de aardappelen in de schil in lichtgezouten water.

Schil ze terwijl ze n
og warm zijn en pureer ze met een pureestamper. Doe de aardappelpuree in een grote kom. Voeg de helft van de zachte boter toe en meng dit tot de boter volledig is opgelost. Voeg dan 4 eieren, de melk, de blokjes gerookte kaas, een handvol Parmezaanse kaas, de salamireepjes en de plakjes gekookte eieren er aan toe. Voeg zout en gemalen peper naar smaak toe. Als je er van houdt, voeg dan een beetje nootmuskaat toe. 
Vet een ovenschaal met een diameter van ongeveer 30 cm in en bestrooi de bodem en zijkanten met paneermeel.
Maak een enkele laag met het mengsel van aardappelen, zorg ervoor dat dit goed tegen de bodem en zijkanten van de pan aangedrukt wordt. Bestrooi de bovenkant met broodkruim (paneermeel) en boter.
Zet de ovenschaal in een op 190°C voorverwarmde oven en laat deze in 30-35 minuten tot het oppervlak goudbruin is.
Haal de ovenschaal uit de oven en wacht tot de cake is afgekoeld alvorens te serveren. Snij de aardappelcake in grote stukken en geef er een frisse groene salade bij.
Wijntip: witte wijn uit Campanië (Capri en Ischia), koud uit de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter