vrijdag 11 maart 2011

Flan di melanzane con pomodore dolce (aubergineflan met gezoete tomaatjes)

Gisteren had ik inspiratie om een gerecht te bedenken op basis van wat we nog in de koelkast hadden liggen. Het is het volgende geworden. Een mooi voorgerecht.


Flan di melanzane con pomodore dolce
Aubergineflan met gezoete tomaatjes

Ingrediënten: voor 4 personen
1 grote aubergine
3 eieren
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
70 gr room
8 basilicumblaadjes
4 cherrytomaatjes
zout en peper
olijfolie extravergine
crema di balsamico
poedersuiker
Voor de saus:1 blikje gepelde tomaten
25 ml extra vergine olijfolie
1 teentjes knoflook, geperst
2 theelepels suiker
1 snufje zout
10 basilicumblaadjes in reepjes gesneden
versgemalen peper

Bereiding:
Begin met de bereiding van de saus:
Verwarm de olie in een koekenpan en bak de knoflook zachtjes.
Voeg de tomaten met het sap toe zodra de knoflook enigszins glazig wordt (knoflook niet laten kleuren). Voeg de suiker toe en kook de tomaten op een halfhoog vuur 10 minuten totdat de saus mooi stevig is en de smaken goed zijn gemengd. Voeg de in reepjes gesneden basilicum en de peper (naar smaak) toe. Pureer de saus met een staafmixer zodat het een mooie gladde saus is
. Zet de saus dan weg voor later gebruik.
Schil de aubergine met een dunschiller en snij hem in kleine blokjes. Bewaar de schil voor later gebruik.
Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan en voeg de aubergine toe. Voeg daar ca. ¼ liter heet water aan toe en laat de aubergine zachtjes gaar koken. Voeg op het eind een klein beetje zout en peper naar smaak toe; ben voorzichtig met het zout. Haal de pan van het vuur zodra de aubergine gaar is en het water (nagenoeg) helemaal is ingekookt. Laat de aubergine afkoelen en doe deze dan over in een keukenmachine. Mix de aubergine tot puree. Dit kan eventueel ook met een staafmixer. Voeg dan de hele eieren, de Parmezaanse kaas, de room en de helft van basilicumblaadjes er bij en mix dit onder de puree tot dit een gladde massa is.
Beboter 4 passende kommetjes en vul die met de auberginemassa. Zet de kommetjes in een schaal met water dat tegen de kook aan is (au bain marie) en zet die gedurende 35-40 minuten in een oven die op 150°C is voorverwarmd.
Snij de cherrytomaatjes in schijfjes van ongeveer 4 mm dik en leg die op een ingevette platte ovenschaal. Bestrooi de tomaatjes met een snufje zout en met een snufje poedersuiker en zet de ovenschaal in de oven bij de bainmarie; laat de tomatenschijfjes half indrogen in de oven. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Haal de schaal met tomatenschijfjes uit de oven en laat deze afkoelen.
Snij de aubergineschil in uiterst smalle reepjes (ongeveer 1 mm breed) en frituur die gedurende 1 minuut bij 150°C. Haal ze uit de frituur en leg ze op keukenpapier om uit te lekken. Strooi er een beetje zout over en zet ze opzij voor later gebruik.
Haal de kommetjes met flan na de aangegeven tijd uit de oven.
Stort de flan op het midden van de borden (timbaaltjes).
Maak van een eetlepel tomatensaus aan beide zijden van de timbaaltjes een mooie streep met de bolle kant van een lepel. Bewaar de rest van de tomatensaus voor bijvoorbeeld een pastagerecht.
Maak van de crema di balsamico een smalle streep of een rij druppeltjes aan de onderzijde langs de timbaaltjes.
Drapeer de zoete tomatenschijfjes boven op de flan en versier dit met enkele basilicumblaadjes.
Maak van de krulletjes gefrituurde aubergineschil een klein hoopje en leg dat als garnering aan de bovenzijde van het timbaaltje.
Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter