zaterdag 19 februari 2011

Spaghetti Vongole – Versgemaakte pasta met venusschelpen

Vandaag heb ik zin in een lekker pastagerecht. In de Italiaanse winkel zag ik mooie vongole (venusschelpen). Dus maak ik vandaag onderstaand gerecht. Heerlijk!
Spaghetti Vongole – Versgemaakte pasta met venusschelpen
Ingrediënten: voor 4 personen
275-300 gram versgemaakte spaghetti
300 gr vongole (venusschelpen)
1 chilipepertje
2 teentjes knoflook (in dunne plakjes)
Olijfolie extra vergine
1 glas droge witte wijn
platte peterselie (fijngehakt)

Bereiding:
Indien je de verse pasta zelf gaat maken volg je het basisrecept pasta onderaan. Eventueel koop je versgemaakte spaghetti.
Spoel de vongole goed schoon en laat ze een half uurtje staan in een laagje water. Controleer de vongole goed door ze met de onderkant op het werkblad te tikken; ze kunnen gevuld zijn met zand. Schelpen die openstaan of kapot zijn moet je weggooien. Spoel ze nog eenmaal af en zet ze even in een bak aan de kant.
Breng alvast water aan de kook met een snufje zout om de pasta te koken. Zet de borden alvast op een lage temperatuur in de oven.
Snij de knoflook en chilipeper in dunne plakjes. Verwijder bij de chilipeper de zaadjes!
Doe een flinke scheut olijfolie in een diepe pan. Deze pan moet later ruimte bieden aan de vongole plus de pasta.
Fruit de chilipeper en knoflook zachtjes aan op een middelmatig vuurtje. Zorg dat de knoflook niet bruin wordt, dit wordt bitter!
Dan doe je de pasta in de pan waarin het water al kookt. Indien het verse pasta betreft duurt het maar enkele minuten voordat de pasta ‘al dente’ is, beetgaar! Bij gedroogde pasta volg je de instructies op de verpakking.
Ondertussen doe je de vongole bij de knoflook en chilipeper in de pan en zet je het vuur wat hoger. Blus dit af met het glaasje droge witte wijn!
De schelpen moeten open gaan en het vocht eruit moet zich mengen met de olie. Dit vocht moet een tijdje inkoken zodat de smaken zich gaan mengen en concentreren.
Met een houten lepel of spatel kun je wat roeren in de pan. Schelpen die na een tijdje toch niet open gaan kun je verwijderen. Ook schelpen die leeg zijn door het roeren kun je al verwijderen.
Voeg de pasta en de gehakte peterselie toe aan de pan met knoflook, chili, vongole en het kookvocht daarvan. Meng dit goed zodat het kookvocht een laagje vormt om de pasta. Dit geeft de smaak!
Drink er een Italiaanse witte wijn bij, bijvoorbeeld een Frascati Superiore, gemaakt van de Malvasia Bianco en Bellone druiven.
Buon appetito e salute!
 
Basisrecept versgemaakte spaghetti
Ingrediënten: voor 4 personen
200 gr bloem typo 00 (o.a. te koop in Italiaanse winkels)
Extra bloem voor het bestuiven van het werkblad
2 eieren (losgeklopt)
Zout

Bereiding:
Zeef de bloem en maak er een bergje van op het werkblad. Maak in het midden een kuiltje en doe er het ei in. Werk met de vingertoppen beetje bij beetje de bloem door het ei en kneed het deeg dan ongeveer 10 minuten. Als het deeg te vochtig of te zacht is voeg je er nog een beetje bloem aan toe. Als het deeg te droog of te hard is, voeg je er een kleine hoeveelheid water aan toe. Maak een bal van het deeg, wikkel het in vershoudfolie en laat het minstens 15 minuten rusten. Rol het deeg dan op een met bloem bestoven werkblad uit tot het dun genoeg is om tot spaghetti te snijden of maak er met een pastamachientje spaghetti van. Vorm van de verse spaghetti nestjes die je opzij legt tot je ze nodig hebt. Ook kun je de verse spaghetti aan een lijntje of bijvoorbeeld een horizontaal opgehangen bezemstok te drogen hangen als je de spaghetti niet direct gaat koken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter