zondag 27 februari 2011

Schorseneren met rucola en gepocheerd ei

Een keer per 2 weken kopen wij onze groenten supervers in bij Eyserhalte (kijk eens op http://www.eyserhalte.nl ). Eysterhalte ligt in Eys (Z-Limburg) en dat is niet direct naast de deur, maar regelmatig zakken wij toch af naar de Limburgse heuvels om daar dan onze groenten te kopen. De groenten bij Eyserhalte zijn zó vers dat ze gemakkelijk 1-2 weken goed blijven in onze 0-gradenkoelkast. En dan heb je meestal nog betere kwaliteit als bij de plaatselijke super.
Gisteren zag ik in ons voorraadje verse groenten nog een portie schorseneren liggen. Omdat ik deze groentesoort maar een keer of twee per jaar koop, wist ik zo snel geen recept uit mijn hoofd. Je kunt ze natuurlijk zo maken als mijn grootmoeder dat al deed, simpel koken en opdienen met een 'bloemkoolsausje' (bechamelsaus), maar deze keer had ik zin in wat anders. Ik ben daarom even gaan speuren in de grote hoeveelheid recepten die ik in de loop der jaren op mijn pc heb opgeslagen.
Hier volgt het uitgekozen recept.
Voor de mensen die het nóg wat aparter willen, staat er onder nog een recept uit de Italiaanse keuken (Scorzonera al burro). Daar noemt men schorseneren 'scorzonera'. Letterlijk vertaald: zwarte schil (scorza = schil, nero = zwart).

Schorseneren met rucola en gepocheerd ei
Ingrediënten: voor 4 personen
4 schorseneren
1 dl olijfolie
1 theelepel witte wijnazijn
1 theelepel gemalen peperkorrels
4 eieren
1 eetlepel boter
1 theelepel grof gemalen zout
120 gram rucola
150 gram Parmezaanze kaas of oude hollandse kaas



Bereiding:
Schil de schorseneren en snijd ze in 3 stukken op dezelfde lengte.
Leg ze na het schillen direct in water met een scheutje azijn.
Kook de schorseneren tot ze beetgaar zijn, dit duurt ongeveer 10-20 minuten, afhankelijk van de dikte.
Maak een dressing van olijfolie, azijn en gemalen peperkorrels.
Schep de rucola door de dressing. Verdeel de rucola over 4 borden.
Verwarm een grote koekenpan. Doe de eetlepel boter met het scheutje olijfolie erin.
Bak de schorseneren 2-3 minuten. Maal er nu grof zeezout overheen.
Leg op iedere bord, over de rucola, 3 stukken schorseneer.
Breng een brede pan met water en een scheutje azijn aan de kook.
Als dit water tegen de kook aan is, roer dan zeer snel met een garde in het
water tot er een draaikolk in ontstaat en breek dan  voorzichtig een ei in de pan.
Pocheer de eieren een voor een zonder dat het water echt aan de kook komt.
Wacht tot het wit gestold is en schep nu met een schuimspaan het ei voorzichtig uit
de pan en leg dit op een stevig stuk keukenpapier.
Herhaal dit voor de andere eieren en hou de gepocheerde eieren ondertussen op temperatuur
in een lauwe oven.
Leg de gepocheerde eieren voorzichtig op de borden.
Schaaf er met een dunschiller een paar krullen Parmezaanse kaas over.
Dien direct op en…eet smakelijk!


Zoek je meer recepten met schorseneren, kijk dan eens op www.schorseneren.nl waar ik ook dit recept indertijd heb gevonden.

Recept 2:
Scorzonera al burro (schorseneren met boter)

Ingrediënten: voor 4 personen
3 wortels schorseneren
witte wijnazijn
een eetlepel bloem
een limoen (of citroen)
een dozijn pistachenoten
een stuk van mierikswortel
50 gram boter spin
½ kopje melk

Bereiding:
Vul een kom voor driekwart met water, voeg er een flinke scheut azijn en de bloem toe en roer dit door.Trek een paar rubberen handschoenen aan (de schorseneren geven een kleverige substantie af en kleuren je handen), schuur de wortels onder stromend water met een schone groentenborstel om de zwarte buitenlaag te verwijderen. Je kunt ze ook schillen met een dunschiller. Als ze te lang zijn, snij ze dan doormidden.
Doe de schorseneren na het reinigen direct in de kom met water en azijn en bloem om verkleuring te voorkomen.
Vul een pan met water en een beetje zout, voeg daaraan de melk en de helft van het limoensap toe en breng dit aan de kook. Kook de schorseneren ongeveer vijftien minuten.
Rooster de pistachenootjes en hak ze daarna grof.
Rasp de mierikswortel.
Smelt de boter in een pan en doe daar de andere helft van het limoensap bij en de geraspte mierikswortel. Roer dit kort door elkaar en haal het dan direct van het vuur.
Giet de schorseneren af en spoel ze even met heet water.
Leg ze op borden, giet de met mierikswortel en limoen op smaak gebrachte boter erover en bestrooi met gehakte pistachenoten.
Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter