zaterdag 12 februari 2011

Ravioli di pesce con ortaggi

Vandaag kies ik voor een mooi gerecht dat als 'primo' kan dienen, enerzijds omdat het geen grote portie is, anderzijds omdat het een variant is op een pastagerecht en die horen in de Italiaanse keuken nou eenmaal thuis bij de 'primi piatti'.
Het is:
Ravioli gevuld met vis en groenten. Op zijn Italiaans zeggen we dan:
Ravioli di pesce con ortaggi. Als je naar het recept kijkt (zie ook de foto) dan is 'ravioli' eigenlijk fout, want dat is de meervoudsvorm van 'raviolo'. Het betreft hier namelijk slechts één raviolo. Zou je er meer op een bord doen, dan is er sprake van ravioli. Het gerecht is er niet minder lekker om.


Ravioli di pesce con ortaggi


Ingrediënten: voor 4 personen
360 gr tomaten
100 gr zeebaarsfilet
100 gr bloem
25 gr paprika (rood, geel en groen)
30 gr venkel
30 gr courgetteschil
30 gr wortel
6 kerstomaatjes
1 lenteuitje
1 sneetje witbrood
1 ei
1 groene tomaat (als je die kunt krijgen; neem anders een kleine rode tomaat)
1 rijpe vleestomaat
½ bosje verse peterselie
Een beetje verse oregano
melk
enkele takjes verse basilicum
extra vergine olijfolie
zout en peper
Verder nodig: deegroller of pastamachine, pureerstaaf of keukenmachine, passevite, vershoudfolie

Maak van de bloem, ei, een snufje zout en ¼ eetlepel olie een mooi deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
Rol daarna het deeg uit tot een lap van 1-2 mm dik en snij hier 8 vierkantjes uit van 8x8cm.
Verwijder de huid van de zeebaarsfilets en besprenkel de filets met olie. Bestrooi ze daarna met fijngehakte peterselie en een beetje oregano en peper. Bak de filets in een hete koekenpan met anti-aanbaklaag ongeveer 30 seconden aan elke kant.
Week het witbrood in melk en knijp het uit. Maal het brood samen met de visfilets fijn in keukenmachine of met de staafmixer. Breng het mengsel op smaak met een beetje zout. Dit is de raviolivulling. Zet deze weg tot je ze nodig hebt.
Snij de lente-ui in ringetjes en hak de peterselie fijn. Snij de 360 gram tomaten in stukken. Verhit 2 eetlepels olie en fruit er gedurende 2 minuten de lente-ui en de peterselie in. Voeg dan de tomaten toe met een snufje zout en 160 ml water. Doe een deksel op de pan en kook de tomaten 7-8 minuten. Haal ze van het vuur en pureer de tomaten met hun kookvocht in een passevite. De tomatenschillen blijven daarin achter. Doe de zo verkregen tomatensaus terug in de pan.
Snij de courgetteschil, de wortel, paprika en venkel in zeer kleine blokjes.
Maak de rest van de tomaten (groene, vlees- en kerstomaatjes) schoon. Snij de groene tomaat en de vleestomaat in stukjes en halveer de kerstomaatjes.
Leg een eetlepel van de raviolivulling in het midden van 4 deegvierkantjes. Bestrijk de randen van het deeg met een beetje water en dek de vulling af met een tweede vierkantje. Druk met behulp van de zijkant van je (gekromde) handpalm de eventuele lucht uit de zo gevormde ravioli en druk de randen van het deeg goed op elkaar. Controleer of de randen goed blijven plakken.
Kook de ravioli in 2-3 minuten in ruim kokend water met een beetje zout. Schep met een schuimspaan de ravioli uit het kookwater en doe ze direct in de pan met saus die je goed hebt opgewarmd. Voeg de groentenblokjes toe en breng de saus tot tegen de kook. Neem na 1 minuut de sauspan van het vuur.
Schep in diepe borden 1 kleine pollepel van de tomatensaus. Leg daar 1 raviolo per persoon in en maak het gerecht af met de kleingesneden tomaten. Garneer met een basilicumtoefje.
Drink er een lichte witte Italiaanse wijn bij.
Buon appetito e salute!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter