dinsdag 15 februari 2011

Pecorino-wafels met artisjokken en radicchio

Voor vandaag heb ik gekozen voor een enigszins ongebruikelijke manier om artisjokken te bereiden. In het verleden was ik nogal huiverig om artisjokken te gebruiken in de keuken, omdat de groente voor mij een grote onbekende was. Ik kende artisjokken alleen uit blik en dan smaken ze mijns inziens teveel naar azijn en zout water. In Italië wordt echter zóveel met artisjokken gewerkt dat ik concludeerde dat de groente toch veel lekkerder moest zijn dan die uit blik. Zo ben ik over mijn schroom heengestapt en ben gewoon eens met deze groente aan de slag gegaan. En inderdaad: artisjokken zijn vers bereid veel en veel lekkerder dan uit blik. Vandaag bereiden we de artisjokken zelfs rauw, als salade. Heerlijk!

Pecorino-wafels met artisjokken en radicchio
Ingrediënten: voor 4 personen
120 gr schoongemaakte artisjokken
80 gr radicchio-salade
60 gr verse dadels
35 gr versgeraspte pecorino romano
10 gr paneermeel
extravergine olijfolie
zout en peper
Verder nodig: bakpapier, kookring Ø 12 cm, 4 kommetjes
               
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng paneermeel en pecorino. Vorm van het mengsel met behulp van de kookring of een ander rond vormpje op een met bakpapier beklede ovenplaat 4 rondjes. Zet de ovenplaat 7-8 minuten in de oven. Haal ze uit de oven wanneer ze nog licht van kleur zijn en buigzaam. Leg de wafeltjes metéén over 4 omgekeerde kommetjes zodat ze de vorm van het kommetje aannemen en laat ze zo afkoelen en hard worden.
Snij de artisjokken in héél dunne partjes, evt. met behulp van groentenschaaf (mandoline).
Snij de radicchio in fijne reepjes en snij de dadels in dunne plakjes.
Hussel de artisjokken, radicchio en dadels door elkaar en breng op smaak met wat zout, peper en een beetje olie.
Serveer de salade in de pecorinowafels.
Buon appetito!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter