zaterdag 26 februari 2011

Kabeljauw met een uien-aardappeltorentje

Vandaag kies ik een overheerlijk visgerecht, bereid met Noorse Skrei. Dat is de naam voor kabeljauw uit de Noorse wateren van uitzonderijk hoge kwaliteit. Als je die niet kunt krijgen kun je er natuurlijk ook een mooi ander stukje kabeljauw voor gebruiken.

Kabeljauw met een uien-aardappeltorentje
Ingrediënten: voor 4 personen
4 mooie stukken kabeljauw (bijvoorbeeld Noorse Skrei*)
4-5 aardappelen
4 grote uien
½ liter rode wijn
1 eetlepel rode wijnazijn
2 eetlepels honing
olijfolie extra vergine
zout en witte peper

Bereiding:
Snij de uien klein en fruit ze aan in olijfolie.
Voeg de rode wijn toe en laat deze tot ¾ inkoken.
Voeg de rode wijnazijn toe en bring opnieuw aan de kook. Voeg dan de honing toe en laat dit op zacht voor ½ uur koken (uienconfituur). Een deel van het vocht dat ontstaat bij het inkoken van de uienconfituur kun je er met een eetlepel afscheppen en verwerken tot een dun lopend sausje waarmee je de borden kunt garneren.
Rasp de geschilde rauwe aardappelen met een grove rasp en maak daarvan 8 ronde platte koeken van ongeveer 5-6 cm doorsnee. Bak deze in een goed warme pan in een beetje olijfolie. Ze moeten van binnen zacht zijn en aan de buitenkant krokant. Verdeel de uienconfituur over vier koeken en dek dit af met de resterende vier koeken.
Kruid de vis met witte peper en zout en bak deze in een anti-aanbakpan met een klein beetje olijfolie.
Serveer op elk bord een stuk vis met een van de aardappeltorentjes. Garneer naar eigen smaak.
Smakelijk!

*) Noorse skrei is een kabeljauw van uitzonderlijk hoge kwaliteit. De vis werd dan ook niet voor niets bij de befaamde internationale gastronomische wedstrijd de Bocuse d’Or in 1997 uitgekozen als de ‘officiële vis’ van de wedstrijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter