dinsdag 22 februari 2011

Fritelle en Galani, zoetigheden voor carnaval

Nu carnaval nadert wil ik jullie twee Veneziaanse recepten presenteren die traditioneel tijdens de Carnaval in Venetië worden verorberd. Italianen zijn zoals bekend zoetekauwen, dus deze 'dolci' doen het goed tijdens dit feest.
Overigens, ik ben de Fritelle ook al eens in Rome tegengekomen, waar ze op straat worden verkocht.
Ze zijn daarnaast uitermate geschikt om bijvoorbeeld rond nieuwjaar te bereiden.

Frittelle
Ingrediënten:
20 gr gist
500 gr bloem
300 cl melk
2 eieren
100 gr witte suiker
100 gr boter
rozijnen
geraspte schil van een onbehandelde citroen
appel om te raspen
olie om te frituren

Los de gist op in een beetje lauwe melk.
Meng de bloem, suiker, eieren en melk in een kom en voeg een snufje zout toe. Voeg dan de opgeloste gist, de rozijnen, geraspte citroenschil en geraspte appel toe. Meng dat tot een zacht deeg, dek het af met vershoudfolie en laat het 40-45 minuten rijzen.
Maak van het deeg bolletjes met behulp van twee eetlepels en frituur die in de hete olie tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitdruipen op keukenpapier en bestrooi ze met poedersuiker.


Galani (of Crostoli)
Ingredienten:
500 gr bloem
100 gr witee suiker
50 gr boter
2 eieren
125 cl witte wijn
een snuifje zout
zestes van citroen
1 theelepel rum of anisette
olie om te frituren

Bereiding:
Maak een deeg van de bloem, eieren, suiker, boter, rum of anisette en een snuifje zout. Kneed deze deeg goed door en laat hem dan een half uur rusten. Rol hem dan zo dun als mogelijk uit met een deegroller (dit lukt w.s. ook goed met een pastamachientje). Snij dan de uitgerolde deeg in stroken en maak kleine inkepingen in het deeg om te zorgen dat het deeg luchtbelletjes kan vormen bij het frituren. Frituur ze tot ze lichtgekleurd zijn, laat ze afkoelen en bestrooi ze met poedersuiker.

Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter