zaterdag 15 januari 2011

Cipolline all’aceto balsamico (Zilveruitjes in balsamico-azijn)

Vandaag heb ik voor jullie een leuk recept voor balsamico-uitjes. Ooit proefde ik die voor het eerst ergens in Toscane. Ik weet niet of het een typisch Toscaans gerecht is, maar feit is dat ik de receptuur heb kunnen bemachtigen. Het is vrij gemakkelijk  te bereiden en blijft maanden goed in de koelkast. Lekker bij kaas, antipasti, vleeswaren en door salades. Ook is het lekker fris bij gebraden (varkens-)vlees

Cipolline all’aceto balsamico (Zilveruitjes in balsamico-azijn)

Ingrediënten:
500 gr zilveruitjes
5 dl witte wijn
5 dl water
30-35 gr bruine basterdsuiker
  dl balsamico-azijn

Bereiding:
Pel de zilveruitjes, maar laat de wortelaanzet eraan zitten.
Breng het water en de witte wijn aan de kook en blancheer hierin de uitjes 3-5 minuten tot ze zacht zijn. Zeef de uitjes uit het kookvocht en laat ze afkoelen.
Laat de basterdsuiker in een pan smelten op een niet te hoog vuur. Vlak voor de suiker gaat borrelen voeg je de zilveruitjes erbij en roert goed door zodat de uitjes rondom met suiker zijn bedekt.
Voeg nu de balsamicoazijn toe en laat dit geheel een minuut of 3-5 zachtjes pruttelen. Neem de pan dan van het vuur en laat het geheel afkoelen. De uitjes zijn nu eetbaar. Echter, hoe langer je ze bewaart onder de balsamico-azijn, hoe lekkerder ze worden. Als je ze wil bewaren doe je ze samen met de azijn in een gesteriliseerde pot. Zorg dat de balsamico-azijn boven de uitjes uit komt. Is er te weinig azijn, voeg dan nog wat extra toe. Op deze manier kunt u de uitjes enkele maanden in de koelkast bewaren.
Serveer de uitjes bij vleeswaren, bij de antipasti of in stukken gehakt door een salade: hak de uien grof, maak een hoeveelheid rucola aan met een beetje zout en peper en een beetje vinaigrette die je hebt gemaakt met balsamico. Schik de salade op een bord, leg er in het midden de balsamico-uitjes op en schik wat plakken Italiaanse vleeswaren er omheen.

1 opmerking:

  1. Heerlijk! Ben ze nu aan het maken. Wij hebben al een paar maal deze uitjes gekocht in Piemonte. Nu een keer zelf maken en kijken of ze net zo lekker zijn. Bedankt voor dit lekkere recept. H.G. Petra Wiggers

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter