vrijdag 21 januari 2011

Salade van Borlottibonen

Een tijd geleden heb ik de TV-uitzending gezien van Wouter Klootwijk (De Wilde Keuken). Het ging deze keer over bonen, met een lichte nadruk op Borlottibonen (in Nederland Kievitsbonen genoemd; ze zien er een beetje uit als een kievitsei). Wouter Klootwijk maakt interessante docu's over etenswaren. Probeer ik altijd naar te kijken voor de extra achtergrondinformatie die je dan krijgt.



Nu vind je voor het bereiden van Borlottibonen overal wel recepten uit de Italiaanse keuken, maar zoals ik ze al een paar keer in Toscane heb gegeten, heb ik nog nooit in kookblogs teruggezien. De inwoners van Toscane worden niet voor niets door hun landgenoten Mangiofagioli (boneneters) genoemd. Het is een simpel te bereiden voorgerecht. Kan het hele jaar gegeten worden, maar is vooral 's zomers erg lekker. En je bent in een paar minuten klaar. Vaak maken wij het als het mooi weer is en we zitten in onze tuin als we (moeten) gaan koken. Dan maken we eerst snel dit voorgerecht en kunnen we nog even in de tuin genieten aan de tuintafel met een lekker glas witte zomerwijn.
Wij hebben altijd enkele blikken gekookte Borlottibonen in onze voorraadkast staan. Ik ga bij het recept dan ook uit van blikbonen. Wil je gedroogde borlottibonen gebruiken, dan moet je even wat voorwerk doen. Zie daarvoor het extra recept onderaan.

Salade van Borlottibonen
Ingrediënten: voor 2-4 personen
1 blik gekookte Borlottibonen
1 teentje knoflook
1 rode ui
3-4 eetlepels extra vergine olijfolie
2 eetlepels rode wijnazijn
zout naar smaak
zwarte peper uit de molen
+ evt. naar smaak:
1-2 tomaten
enkele takjes verse basilicum

Bereiding:
Giet de bonen uit het blik in een vergiet en laat ze uitdruipen. Spoel ze indien nodig kort af.
Snij de rode ui in halve ringen. Snij het knoflookteentje heel fijn of knijp het door een knoflookpers. Meng dit vervolgens door de bonen.
Verdeel de bonen over 2 borden en doe er naar smaak wat zout over. Drapeer de rode uienringen er boven op. Meng de extra vergine olijfolie met de rode wijnazijn en giet dit er overheen. Als je wil kun je er nog wat zwarte peper vers overheen malen. Naar smaak kun je eventueel nog wat van de tomaat (zaadlijsten verwijderd en in reepjes gesneden) en wat basilicum (blaadjes kleingescheurd) er doorheen mengen voordat je de rode uien er boven op legt.
Buon appetito!


Voorbereiden van gedroogde Borlottibonen:
Week de bonen een nacht in koud water. Ververs het water een keer halverwege. Zet ze na het weken op met een ruime hoeveelheid koud water ZONDER zout en laat ze in ongeveer een tot anderhalf uur gaarkoken. Als je zout zou toevoegen aan het kookwater worden de bonen schilletjes taai en ze barsten. Als je wil kun je na het koken wat zout toevoegen aan het kookwater waarin je ze laat staan tot je ze nodig hebt. Ook kun je gewoon over de salade een beetje zout naar smaak strooien. Als de bonen gaar zijn kun je ze in het kookwater laten staan tot verder gebruik.

2 opmerkingen:

  1. Je hebt gelijk. Komt w.s. door het feit dat ik zelf er meestal geen knoflook in doe. Mag wel. Snij de knoflook heel fijn of druk hem door de knoflookpers en meng deze vervolgens door de bonen. Ik zal zsm het recept aanpassen op de website.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter