woensdag 12 januari 2011

Risotto con funghi (paddenstoelenrisotto)

Vandaag min of meer een variant op het gerecht van gisteren. Weer een risotto dus. Inmiddels een 'blijvertje' in onze keuken. Niet moeilijk te maken, maar oh zo lekker Italiaans. Met een fijn glas wijn erbij waan ik me ergens in een Toscaans dorpje in een trattoria of ristorante.
Mangia, mangia!

Risotto con funghi (risotto met paddenstoelen)

Ingrediënten: voor 4 personen
300 gr risottorijst
200 gr paddenstoelen naar keuze (evt. gedroogde funghi porcini die je in water geweekt hebt; het weekwater kun je nog gebruiken voor de risottobereiding)
2 eetl olijfolie
1 sjalot (of kleine uit) gesnipperd
1 glas droge witte wijn
1-1½ ltr kippenbouillon (evt. te vervangen door groentenbouillon; zie onder recept van risi e bisi van gisteren)
½ bosje gladde peterselie, gehakt
100-150 gr Parmezaanse kaas, versgeraspt
peper en zout

Bereiding:
Doe de olie in een kookpan en fruit hierin de gesnipperde sjalot of ui glazig. Voeg de rijst toe, roer deze door de sjalot/ui en fruit ook deze glazig. Giet dan de witte wijn erbij en laat deze al roerend verdampen. Voeg vlak voordat de rijst aan de bodem dreigt te gaan plakken een pollepel bouillon toe en blijf af en toe roeren. Laat de bouillon nagenoeg helemaal indampen c.q. opgenomen worden. Voeg dan weer een pollepel bouillon toe onder geregeld roeren. Ga hiermee door tot de rijst al dente is (dit duurt een kleine 20 minuten). Bak ondertussen de gesnipperde paddenstoelen in een pan met minimale hoeveelheid olie of boter zolang tot het vocht uit de paddenstoelen is verdampt. Voeg deze dan aan het rijstmengsel toe en voeg ook de fijngehakte peterselie toe. Als je in plaats van verse paddenstoelen gebruik maakt van gedroogde funghi porcini die je in water hebt geweekt, snij deze dan in de gewenste maat als ze te groot zijn en voeg ze inclusief het weekwater toe aan de rijst (deze hoeven dus niet eerst in olie te worden gebakken). Doe dit ongeveer 5-8 minuten voor de risotto al dente is.
Roer helemaal op het laatst de versgeraspte Parmezaanse kaas door het rijstmengsel, proef even en maak het indien nodig op smaak af met een beetje zout en peper. Pas op met het zout, de Parmezaanse kaas voegt ook al behoorlijk wat zout toe aan de rijst.
Als je het in huis hebt, kun je de smaak nog optimaliseren door enkele druppels truffelolie door de risotto te roeren.
De risotto hoort dik en vochtig te zijn; als je deze op het bord doet en je tikt voorzichtig met het bord op het aanrecht, moet de risotto ‘uitdrijven’ over het hele bord. Een consistentie als dikke erwtensoep zo ongeveer; dan is de risotto goed.
Serveer het met apart nog een bakje versgeraspte Parmezaanse kaas erbij zodat de liefhebbers dit er nog overheen kunnen strooien.
Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter