zondag 23 januari 2011

Risotto al pomodori

Risotto al pomodori secchi

Ingrediënten: voor 4 personen
Voor de zelfgedroogde tomaten:
3 eetlepels olijfolie extra vergine
2 eetlepels balsamico-azijn
snufje zeezout
versgemalen zwarte peper
1 theelepeltje suiker
8-10 middelgrote romatomaten (pruimtomaten)

Voor de risotto:
1 ui
2 bospeentjes
1 stengel bleekselderij
olijfolie extra vergine
400 gr romatomaten (evt. te vervangen door tomaten uit blik met het sap)
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepeltje suiker
zeezout
zwarte peper
300 gr arboriorijst
60 gr boter
150 ml witte wijn
600 ml hete groentenbouillon
150 gr parmezaanse kaas
een handvol verse basilicumblaadjes

Bereiding:
Dag 1:
Begin de avond voordat u de risotto wil maken met de zelfgedroogde tomaten.
Meng de olijfolie, balsamico-azijn, zout, peper en suiker tot een vinaigrette. Halveer de tomaten in de lengte en bestrijk deze met de vinaigrette.
Zet de oven op de laagste stand, leg de tomatenhelften op een ovenplaat naast elkaar en laat ze de hele nacht in de lauwe oven drogen.

Dag 2:
Snipper de ui in julienne, snij de wortel fijn en snij ook de bleekselderij fijn. Smoor de ui, wortel, bleekselderij in een flinke scheut olijfolie tot de ui glazig is. Ontvel de tomaten en snij deze in stukjes (of neem de tomaten uit blik met het sap). Voeg de tomaat en het sap toe aan de massa in de pan samen met de tomatenpuree, suiker, zout en peper. Laat dit 30 minuten sudderen.
Bak in een tweede pan de rijst in de boter tot de rijst begint te kraken. Voeg de wijn toe en laat deze helemaal inkoken. Voeg dan beetje bij beetje de hele bouillon toe en blijf regelmatig roeren. Laat telkens de toegevoegde bouillon inkoken en voeg dan pas opnieuw bouillon toe. Het gaarproces van de rijst duurt ongeveer 20 minuten. Proef tegen het eind even aan de rijst of deze al dente (beetgaar) is. Voeg dan de tomatensaus toe, roer deze door de risotto. Voeg dan de versgeraspte parmezaanse kaas toe en roer deze goed erdoor. Tot slot de in stukjes gescheurde basilicumblaadjes door de risotto roeren. Serveer de risotto uit op borden en garneer met enkele stukjes zelfgedroogde tomaat. Maak tot slot met behulp van een truffelschaaf of dunschiller een handvol krullen van de overgebleven parmezaanse kaas en strooi deze over de risotto.
Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter