zaterdag 29 januari 2011

Risotto ai pomodori secchi

Vandaag heb ik weer een risottoreceptje voor jullie. Ik hou ontzettend van risotto en ook mijn huisgenote kan ik er altijd blij mee maken.
Deze keer een risotto met de pittige toets van gedroogde tomaatjes. Heel apart!
Je hebt er zelfgemaakte (ongezouten) groentenbouillon voor nodig, dus begin daar mee.

Groentenbouillon:
10 gram boter of olie
100 gr ui
100 gr wit van prei
50 gr knolselderij
20 gr venkel
100 gr tomaten
40 gr champignons
peterseliestelen
1 klein laurierblaadje
0,5 gr tijm
1 gr gekneusde peperkorrels
1 gr kervel
2 liter koud water
1 glas witte wijn
Maak de groenten schoon en snij ze klein.
Borstel de champignons schoon. Gebruik hierbij geen water.
Smoor de groenten zachtjes aan in een grote soepketel met boter of olie. Laat de groente niet verkleuren.
Smoren betekent verhitten zonder te kleuren. Hierdoor krijgt de groentebouillon nog meer smaak. Blus de groentesamenstelling af met witte wijn en voeg het koude water toe.
Breng de vloeistof langzaam op temperatuur, net tegen de kook aan.
Verwijder tijdens het trekken van de bouillon het schuim met een schuimspaan en herhaal dat.
Laat bouillon ongeveer 1 uur rustig trekken. Zorg er voor dat de groente niet té gaar wordt, want dan valt het uit elkaar en maakt het de bouillon onnodig troebel. Passeer de bouillon met behulp van een puntzeef met daarin een natgemaakte passeerdoek.

Risotto ai pomodori secchi
Risotto met gedroogde tomaten

Ingrediënten: voor 4 personen
800 ml ongezouten groentenbouillon (zie recept hierboven)
250 – 300 gr risottorijst
80 gr gedroogde tomaten
35 gr ui
30 gr versgeraspte parmezaanse kaas
50 ml witte wijn
1 half bosje basilicum
extra vergine olijfolie

Bereiding:
Als je gebruik maakt van gedroogde tomaten op olie, snij deze dan heel klein. Gebruik je gedroogde tomaten zonder olie (die m.b.v. zout zijn gedroogd en dus ook droog in een zakje zitten), spoel dan eerst het zout era f door de tomaten in een kom heet water ongeveer 30 minuten te spoelen. Giet de tomaten daarna af, knijp ze uit en snij ze klein.
Snipper de ui en fruit hem in 2 eetlepels olijfolie.
Voeg na 1 minuut de rijst toe en bak deze nog 1 minuut mee. Blus dit dan af met 50 ml wijn. Laat de wijn al roerend verdampen en voeg dan een pollepel bouillon toe. Voeg de helft van de kleingesneden tomaat toe. Hou het mengsel lichtjes aan de kook en blijf regelmatig roeren om aanbakken te voorkomen. Zodra de bouillon is verdampt c.q. opgenomen in de rijst, voeg je weer een pollepel bouillon toe. Blijf roeren en herhaal dit tot de rijst voldoende gaar is. Voeg tegelijk met de laatste pollepel bouillon de fijngehakte basilicum toe en roer deze onder het rijstmengsel (bewaar een paar basilicumblaadjes als garnering. Maak de rijst smeuïg met een scheutje olijfolie en de geraspte kaas.
Op smaak maken met de resterende tomaat en als garnering een paar basilicumblaadjes erover strooien.
Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter