dinsdag 11 januari 2011

Risi e bisi (risotto met erwten en pancetta)

Vandaag heb ik een recept voor jullie waarmee ik mijn vrouw (en mezelf) altijd weer blij maak. Risi e bisi heet het gerecht. Het is een risottogerecht dat heel gemakkelijk is te maken. Veel mensen hebben een beetje schrik voor het bereiden van een risotto, maar in feite is het gemakkelijk. Je moet het gewoon maar eens proberen. En hoe vaker je het doet, hoe handiger je er in wordt en hoe meer variaties je kunt uitproberen of bedenken. Belangrijk is wel dat je geen gewone rijst neemt, maar risottorijst (tegenwoordig in bijna elke supermarkt te koop).

Risi e bisi
(risotto met erwten)

Benodigdheden: (voor 4 personen)
3 el olijfolie
1 kleine ui, fijngesnipperd
1 glas droge witte wijn
350 gr. risottorijst
  liter kippenbouillon, liefst zelfgemaakt, indien het niet anders kan evt. van een bouillonblokje, maar pas dan op met het toevoegen van zout aan de risotto. Of maak even snel groentenbouillon (zie het recept onderaan)
4 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden
1 teentje knoflook, fijngehakt
200 gr. pancetta, kleingesneden (evt. te vervangen door in kleine dobbelsteentjes gesneden spek)
1 gedroogd chilipepertje
200 gram diepvries doperwten
1 eetlepel roomboter
50 gr. Parmezaanse kaas, grof geraspt

Bereiding:
Verhit 2 el olie in een pan met een dikke boden; bak hierin op laag vuur de ui in 5 min. glazig. Voeg de rijst toe en schep deze door de ui, laat de rijst mee fruiten tot de korrels glazig zijn. Doe de wijn in de pan en laat deze verdampen. Roer vervolgens een pollepel bouillon door het rijstmengsel en laat deze zachtjes inkoken. Blijf regelmatig roeren in de pan.
Zet intussen een (droge) pan op een matig vuur met daarin de in stukjes gesneden pancetta of spek en laat dit langzaam uitbakken.
Telkens als de bouillon bijna geheel is ingekookt, kun je weer een pollepel toevoegen. Ga hiermee door tot de rijst al dente is (ca. 20 minuten). Voeg ongeveer 5 minuten voor het zover is de erwten toe aan de rijst en roer dit even door. Bewaar een klein beetje van de bouillon.
Als de pancetta of spek is uitgebakken, dit uit de pan nemen en apart zetten.
Verhit intussen in een braadpan 1 el olie en bak hierin zachtjes de selderij, knoflook.  Verkruimel het chilipepertje hierboven en voeg een beetje van de bouillon eraan toe. Laat dit een minuut of 5 stoven.
Roer dit mengsel door de risotto en warm het geheel nog even door. Voeg een flinke handvol geraspte parmezaan toe en roer deze erdoor, samen met de eetlepel roomboter. Verdeel het gerecht over de 4 borden en strooi er voor het uitserveren de uitgebakken pancetta of spek er over.
Buon appetito!

Groentenbouillon (recept voor een snelle bouillon)

Ingredienten:
1 ltr water
1 steel bleekselderij
1 dikke winterpeen
1 dikke ui
1 prei

Bereiding:
Snij alle groenten grof in stukken. De ui hoeft niet geschild. Was de prei en de bleekselderij. Doe alle gesneden groenten in het water en breng dit aan de kook. Zodra het kookt de hittebron verminderen zodat de bouillon nog maar net aan het kookpunt is. Na ongeveer 30-45 minuten is de groentenbouillon klaar om te gebruiken. Zeef de groenten er uit voor gebruik. Voeg eventueel wat zout toe om op smaak te brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter