zaterdag 1 januari 2011

Pittige goulashsoep

Op deze eerste dag van het nieuwe jaar wil ik jullie eerst allemaal alle goeds toewensen voor 2011.
Vandaag zal wellicht menigeen een beetje een onbestemd gevoel in de buik waarnemen. Een goed recept hiervoor is onderstaande pittige goulashsoep. Gemakkelijk te maken en wat je over houdt kun je goed invriezen voor een volgende keer.

Pittige goulashsoep

Ingrediënten: (voor 10-12 porties)
1,25 kg mager rundervlees, bijv. runderpoelet
1 kg uien
100 gr reuzel
Zout, versgemalen peper
20 gr gewone paprikapoeder (onze oosterburen noemen dit ‘edelsüsz’)
1 ltr runderbouillon, zo nodig instant
2 rode en 2 groene paprika’s
750 gr aardappels
1 kg vleestomaten of eenzelfde hoeveelheid gepelde tomaten uit blik
3-4 knoflookteentjes
Cayennepeper
Pittige paprikapoeder (onze oosterburen noemen dit ‘Rosenpaprika’)

Bereiding:
Snij het vlees indien nodig in kleine blokjes. Pel en snij de uien in dobbelsteentjes of in kwartringen.
Braad het vlees in kleine porties in de reuzel flink aan en kruid met zout en peper. Doe het aangebraden vlees vervolgens in een grote braadketel. Als het gehele vlees is aangebraden, dan de gesneden ui toevoegen en meesmoren tot deze glazig is. Dan de gewone paprikapoeder erdoor roeren en direct 1/4 ltr bouillon erdoor roeren. Dit alles afgedekt bij milde hitte ca. 30 minuten laten pruttelen.
Ondertussen de paprika’s in vieren snijden, de tussenschotten en zaadjes verwijderen en vervolgens in smalle repen snijden.
De aardappels schillen, wassen, in reepjes snijden (als kleine frietjes).
De tomaten ontvellen door ze aan de steelkant kruiselings in te snijden en even in kokend water te leggen. Dan uit het water verwijderen en de vellen er af trekken. Snij vervolgens de tomaten in vieren.
Voeg de helft van de tomaten, de paprika, de aardappels en de fijngesneden knoflook samen met de rest van de bouillon bij het vlees. Laat dit ca. 1 uur verder pruttelen; af en toe omroeren zodat het mengsel niet aankoekt in de pan.
Dan met zout, peper, cayennepeper en pittige paprika flink pittig op smaak brengen. Voeg als laatste de rest van de tomaten erbij, roer even door en laat deze nog 5 minuten meeverwarmen.
Serveer met stokbrood of boerenbrood.
Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter