zaterdag 8 januari 2011

Caponata Siciliana

In Italië serveert men groenten vaak als aparte gang (contorni genaamd). In ons land worden groenten meestal bij het hoofdgerecht geserveerd. Het hier volgende recept kun je zowel als tussengerecht serveren of als groente bij een hoofdgerecht. Wij maken dit meestal 's zomers, maar als we met het sombere winterweer naar de zomer verlangen, maken we het ook wel eens in deze tijd van het jaar. Het is de zomer op je bord!

Caponata Siciliana

Ingrediënten: voor 6 personen
1 aubergine
zout
0,7 dl olijfolie
1 ui in grove ringen gesneden
2 rode paprika’s, schoongemaakt en in grove stukken gesneden van ca. 2,5 cm
2 stengels bleekselderij grofgesneden
1 courgette, in gehalveerde schijven van ca. 2,5 cm dik gesneden
450 gr gepelde vleestomaten uit blik of rijpe verse
2 el rode wijnazijn
1 el suiker
1 teentje knoflook, geperst of fijngesneden
12 zwarte olijven, ontpit en in vieren gesneden
1 el kappertjes: neem gezouten kappertjes (die zijn veel lekkerder), spoel die af in een zeef onder de lopende kraan en leg ze in een bakje water om te weken
zout en peper

Bereiding:
Halveer de aubergine, kerf het vruchtvlees met een mes kruisleings in en strooi er zout over. Laat de auberginehelften in een vergiet of op keukenpapier ½ uur uitlekken. Spoel het zout eraf onder de kraan, dep ze droog en snij ze in blokjes van ca. 2,5 cm.
Verhit de olie in een grote pan en voeg de ui, paprika en selderij toe. Roer dit kort door elkaar. Temper het vuur en bak de groenten onder af en toe roeren ongeveer 5 minuten. Voeg de aubergine toe en bak de groenten nog 5 minuten verder onder af en toe roeren.
Voeg de courgette toe en bak deze al roerend nog enkele mintuten mee.
Snij de tomaten in grove stukken en voeg ze samen met het tomatensap uit het blik bij de groenten in de pan. Voeg dan de overige ingrediënten toe, uitgezonderd de kappertjes en de olijven  en laat het geheel nog 2 minuutjes doorsudderen.
Voeg dan de olijven en de kappertjes toe en laat het gerecht nog een minuut of 15 sudderen zonder deksel om een deel van het vocht te verdampen.
Maak het gerecht op smaak af met zout en peper en server het warm of koud. Mijn ervaring is dat het de tweede dag nog lekkerder is.

Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter