vrijdag 14 januari 2011

Bresaola met rucola en parmezaan

Gisteren bij Eyserhalte (zie www.eyserhalte.nl) heel mooie Bresaola* gekocht. Thuisgekomen konden we niet wachten op het avondeten en hebben we snel ons voorgerecht (primi) klaargemaakt en dit al voor het bereiden van de avondmaaltijd verorberd, samen met een lekker glas Italiaanse wijn. We voelden ons weer even op de Piazza Navona in Rome, waar we dit jaren geleden de eerste keer proefden …… Goedkoper dan een weekendje naar Rome, Milaan of zo.

* Bresaola lijkt een beetje op Bündnerfleisch, zoals dat in Oostenrijk en Zwitserland wordt geproduceerd. Het verschil is dat Bündnerfleisch wordt samengeperst en dan gedroogd. Bündnerfleisch wordt ook veel verder ingedroogd, hangend onder het afdak van een schuur of zo. Bresaola is dus iets minder gedroogd en daardoor in mijn ogen veel smaakvoller. Voor de mensen die dit alles niets zegt, Bresaola lijkt een beetje op ons rookvlees, maar dan ongerookt. Het is donkerrood en zeer mager vlees. Dun gesneden kun je het volgens onderstaand recept tot een mooi voorgerecht verwerken.

Bresaola met rucola en parmezaan

Ingrediënten: voor 4 personen
20-24 schijven bresaola, dun gesneden
1 zakje mooie rucola (als je het kunt krijgen de zgn. babyleaf, dus met kleine blaadjes)
versgeschaafde krullen parmigiano reggiano, liefst van 36 mnd. rijping
goede olijfolie extra vergine
balsamico-crema

Bereiding:
Drapeer de schijven bresaola speels op de borden; neem ca. 5-6 schijven per persoon.
Was de rucola en slinger deze droog. Drapeer een bergje rucola boven op de bressaola. Neem niet te weinig rucola.
Druppel daar een beetje mooie olijfolie overheen.
Druppel naar smaak druppels balsamico-crema over de rucola en bresaola en ter versiering enkele druppels er rond omheen.
Strooi er niet te weinig krullen parmezaan overheen.
Schenk ere en krachtige Italiaanse wijn bij. Indien gewenst enkele sneetjes chiabatta.
Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter