maandag 27 december 2010

Ciabatta Melanzane

Voor een recept voor zelfgebakken ciabatta verwijs ik jullie graag naar mijn blog van 15 december j.l. Je kunt ook bij de labels (rechtsboven op deze pagina) klikken op 'brood'. Dan kom je er ook.
Als je zelf ciabatta hebt gebakken of eventueel goede ciabatta hebt gekocht, kun je daar heel goed zelf bruschetta van maken. Snij schijven van ca. 1 cm dik en rooster die onder de gril aan allebei de zijden tot ze lichtbruin zijn verkleurd. Giet er dan wat goede extra vergine olijfolie overheen en strooi er wat zeezout overheen. Direct serveren.
Je kunt nog varieren door bruschetta na het roosteren in te smeren met een doorgesneden teentje knoflook en dan dik te beleggen met kleingesneden tomaat (of tomatenblokjes uit blik). Als je het in huis hebt kun je ook een aantal van de bruschettaschijfjes na het grillen bedekken met wat truffelpasta uit een potje. Meestal is dat overigens een mengsel van bospaddestoelen, zwarte olijven en slechts een heel klein beetje echte truffel, maar de truffelgeur ruik je er wel bovenuit.
In Italië worden geroosterde schijfjes brood ook vaak besmeerd met een krachtige leverpastei, meestal zelfgemaakt van bijvoorbeeld kippenlevertjes. Elke plaats in Italië heeft wel zijn eigen variaties op dit onderwerp.
Besmeerde bruschetta wordt overigens crostini genoemd. 


Ik geef zelf de voorkeur aan zelfgebakken maar kan me ook voorstellen dat je eens geen tijd of zin hebt om zelf te gaan bakken.
Als je verse chiabatta hebt kun je er ook eens navolgende heerlijke Ciabatta Melanzane mee maken:

Ciabatta Melanzane 

Benodigheden:
4 kleine ciabattabroodjes
1 aubergine (heet op zijn Italiaans 'Melanzane')
een scheutje goede extra vergine olijfolie
een stukje parmezaanse kaas (Parmiggiano Reggiano of Grana Padano)
een beetje groene pesto
een knijpflesje balsamico-crema (dikke stroperige balsamico-azijn om te garneren)

Bereiding:
Gril dunne schijven aubergine in een grilpan (niet te donker) en leg ze op een schaal waarna je ze bedruppelt met wat goede olijfolie. Zet ze even opzij. Schaaf met een truffelschaaf of een dunschiller wat krullen parmezaanse kaas  en zet die klaar op een schoteltje.
Snij een ciabatta horizontaal doormidden zodat je een bovenkant en een onderkant hebt. Leg die kort onder de gril zodat de snijkanten krokant worden. Besmeer de onderkant met een beetje pesto, leg daar enkele schijven aubergine overheen gevolgd door de krullen parmezaanse kaas. Doe er tot slot vanuit het knijpflesje naar smaak balsamico-crema overheen. en leg de bovenkant van de ciabatta er weer overheen. Serveer warm!
En smullen maar! Je waant je gewoonweg in Italië.
Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter