maandag 20 december 2010

Pasta al parmiggiano

Voor vandaag heb ik een lekker recept voor penne rigate met parmezaan.

Pasta al parmiggiano
(pasta met parmezaanse kaassaus)

Dit recept kun je eventueel ook bereiden met fettucine (dunne lintpasta), alhoewel dat wellicht bij Italofielen vloeken in de kerk is. In Italië gebruikt men voor ieder type saus immers een ander type pasta, maar wij kijken niet zo nauw.

Benodigdheden: (voor 4 personen)
250 gram penne rigate (zie foto). Als ze verkrijgbaar zijn, is meerkleurige pasta extra feestelijk
2 flinke handenvol geraspte Parmezaanse kaas
1 flinke klont roomboter of een flinke scheut olijfolie
1 teentje knoflook
’n klein handje pijnboompitten
zout en versgemalen zwarte peper
evt. enkele druppels truffelolie

Bereiding:
Kook de pasta in gezouten water gaar (zie de gaartijd op de verpakking).
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan of in een hete oven tot ze licht verkleuren. Als ze licht verkleurd zijn, de pijnboompitten uit de koekenpan gieten om verdere verkleuring te voorkomen.
Verwarm ondertussen in een flinke pan (of hapjespan) de boter of de olie en pers hier een teentje knoflook over uit. Laat de knoflook even meefruiten, maar laat deze niet bruin worden anders wordt hij bitter.
Als de pasta gaar is, deze afgieten, maar vang een klein deel van het kookvocht op. Doe de pasta terug in de pan en giet hier de boter (olie) overheen. Doe de geraspte Parmezaanse kaas en een scheut kookvocht erbij en roer dit kort door elkaar. Nog beter is de pan een aantal keren opschudden alsof je een pannenkoek in de lucht wilt omdraaien; dit zorgt voor een nog betere vermenging van de ingrediënten en van de smaken. In Italië noemt men dit ‘saltare e aprire’ (springen en openen). De smeltende kaas moet samen met de boter (olie) en het kookvocht een saus vormen. Serveer het gerecht uit over de 4 voorverwarmde borden en strooi er wat geroosterde pijnboompitten overheen. Draai er tot slot met de pepermolen nog wat versgemalen zwarte peper overheen. Eventueel kun je het gerecht nog verfijnen en extra feestelijk maken met enkele druppels truffelolie.
Buon appetito!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter