vrijdag 3 december 2010

Lekker hoofdgerecht: Sjoelieboelie

Voor vandaag heb ik een bijzonder gemakkelijk recept van mijn grootmoeder. Het heeft de aparte naam:

‘Sjoelieboelie’


Een supereenvoudig, maar zeer smakelijk ovengerecht dat mijn oma al ver vóór de tweede wereldoorlog maakte, steevast op zondag. De reden daarvoor was de volgende: de meeste mensen hadden toen nog geen oven in huis. Mijn oma ook niet. Daarom werd de thuis gevulde ovenschaal op zondag  tegen het middaguur in de oven van de plaatselijke bakker gezet. Deze had toen nog een houtgestookte oven die hij zeven dagen per week op temperatuur moest houden omdat hij anders op maandagmorgen de oven niet warmgestookt kreeg. Na ruim een half uurtje was de ovenschotel gaar en kon deze weer bij de bakker worden opgehaald.
Het is een écht familierecept dat inmiddels al vier generaties van moeder op kind wordt doorgegeven. Naar de oorsprong kunnen we helaas alleen maar gissen, maar volgens mijn (toen) 86-jarige moeder werd oma geïnspireerd door groepjes chinezen die regelmatig in het logiesbedrijf van mijn grootouders bleven overnachten. Mijn grootouders waren in mijn geboortedorp
échte zakenmensen. Ze hadden een winkel in koloniale waren, een café, een dancing, een limonadefabriekje, het depot van Heineken bier en daarnaast nog logies voor langstrekkende zakenlieden.
De chinezen die er regelmatig overnachtten reisden door het hele land allerlei evenementen af om pinda’s te verkopen. Deze oosterse gasten kookten hun eigen potje en vermoedelijk heeft mijn oma regelmatig gekeken wat ze allemaal aan het brouwen waren. We vermoeden dat de naam ‘sjoelieboelie’ een fonetische weergave is van de omschrijving die de chinezen aan het gerecht gaven.

Ingrediënten:
Rijst (ca. 1 kopje per persoon)
Rijpe tomaten (1-2 per persoon)
rauw half-om-half-gehakt (ca. 100 gr. per persoon)
Peper en zout
Paneermeel
Margarine of boter

Bereiding:
Kook de rijst gaar.
Beboter intussen een diepe ovenschaal.
Kruid het gehakt naar smaak met peper en zout en bedek de bodem van de ovenschaal met het gehakt, ca. 1,5 cm dik. Druk het rauwe gehakt aan met een vork.
Snij de tomaten in schijven en bedek het gehakt hiermee. Kruid de tomaten met zout en peper.
Verdeel vervolgens de gekookte rijst over de tomaten tot de ovenschaal bijna tot aan de rand is gevuld. Strooi hierover royaal paneermeel en verdeel hierover klontjes boter.
Zet de ovenschotel in een oven die op ca. 200° C is voorverwarmd (ca 30 minuten, tot het korstje mooi goudbruin is. Het gehakt en de tomaten zijn dan gaar.
Neem bij het uitserveren iets van alle lagen uit de ovenschotel.

Als variatie op het origineel kan bijvoorbeeld ook zilvervliesrijst worden genomen. Voorts kan er halverwege de laag rijst ook nog een laag gebakken uienringen worden gedaan als variant. Naar smaak kan het gerecht na het opdienen op het bord nog wat pittiger gemaakt worden met bijvoorbeeld een beetje tabasco.
Een frisse salade of appelmoes doen het goed als begeleiding bij dit heerlijke gerecht.

Smakelijk eten! Ik ben ervan overtuigd dat je het vaker gaat maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter