dinsdag 7 december 2010

Toscaanse uiensoep

Voor vandaag heb ik een leuk recept uitgezocht uit mijn verzameling op mijn pc. Het gerecht is ideaal voor een koude winterse dag zoals vandaag. Het is de Italiaanse versie van uiensoep. De meeste mensen kennen wel de Franse uiensoep, maar dat Italië een eigen variant heeft, is bij velen niet bekend.
Hier komt ie dan! Buon appetito!


La carabacciaToscaanse uiensoep

Ingrediënten:
100 gram pancetta, in blokjes gesneden
2 wortelen geschild en in blokjes gesneden
2 takken gesneden selderij
'n handvol gewassen en gesneden platte peterselie
2 eetlepels olijfolie
1 kilogram uien, in dunne ringen gesneden
enkele romatomaten (indien gewenst)
1 liter (gevogelte- of runder-)bouillon
2 dl droge witte wijn
100 gram geraspte Pecorino of Parmigiano-Reggiano
4 sneden geroosterd brood

Verwarm de olijfolie en fruit hierin de pancetta, wortel, selderij en peterselie. Voeg dan de uien toe, breng op smaak met peper en zout, en laat een uurtje heel zacht sudderen met het deksel op de pan.  De uien moeten stoven in hun eigen vocht. Indien er niet voldoende vocht meer is, en de uien dreigen bruin te worden, mag een beetje van de bouillon worden toegevoegd (en/of indien gewenst enkele romatomaten). Op het einde van de kooktijd, als de uien een mooie goudkleur hebben gekregen, de witte wijn toevoegen. Laat de alcohol verdampen zonder deksel op de pan en voeg daarna de resterende bouillon toe. Laat het geheel nog 15 minuten pruttelen zonder deksel.  Voeg de kaas toe, en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout. Serveer onmiddellijk in diepe borden, boven op het geroosterd brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter