maandag 6 december 2010

Diverse recepten voor Arancini

Vandaag presenteer ik jullie enkele recepten voor arancini. Deze heerlijke risottoballetjes met hartige vulling kun je als voorgerecht, lunchgerecht of bij de borrel presenteren.
(Arancini: Rijstballetjes gevuld met groenten, vlees en/of kaas, die in bloem en vervolgens in paneermeel worden gerold en daarna in hete olijfolie gefrituurd worden.)



Arancini di riso
Ook wel genoemd: Polpette di riso ripiene
Deze heerlijke rijstballetjes zijn gevuld met ham of Parmezaanse kaas en pesto.
 
Ingrediënten: voor 4 personen
200 gram risotto rijst
1 ui
2 eetlepels olie
50 gram gekookte ham of Parmezaanse kaas
2 eieren
1 eetlepel pesto
Paneermeel
Frituurolie

Rijst opzetten met 1/2 liter koud water en aan de kook brengen. 20 minuten koken tot het water verdampt is. Ui pellen en snipperen. Olie verhitten en uisnippers hierin glazig bakken. Ham snipperen. Uisnippers vermengen met ham of kaas, een losgeklopt ei en pesto. Balletjes vormen van de rijst (zo groot als een flinke walnoot). Met duim een gat erin drukken en wat vulling in de rijstballetjes doen. Balletje weer dicht maken. Olie verhitten. Rijstballetjes door losgeklopte ei wentelen en dan door paneermeel. Balletjes goudbruin frituren en warm opdienen.


Arancini di Riso e Ricotta

Ingrediënten: voor 4 personen
150 gram arborio (risotto) rijst
100 gram ricotta
25 gram geraspte pecorino of parmigiano
100 gram mozzarella in stukjes gesneden
3 losgeklopte eieren
4 eetlepels fijngehakte peterselie
bloem
paneermeel
vers geraspte nootmuskaat
peper
olie om te frituren

Kook de rijst in 750 ml kokend water met zout tot deze al dente (beetgaar) is, ongeveer 17 minuten. Laat de rijst afkoelen en opdrogen op een groot bord, doe hem daarna in een kom en meng de ricotta, geraspte pecorino of parmigiano, 2 eieren en peterselie erdoor. Breng het rijstmengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat, voeg de mozzarella toe en kneed het geheel even door. Vorm het rijstmengsel, met natgemaakte handen, tot balletjes die ongeveer zo groot als een walnoot zijn. Rol ze eerst door wat bloem, daarna door de rest van het losgeklopte ei en tenslotte door wat paneermeel. Frituur de arancini 5 minuten in de hete olie (170C) tot ze goudbruin zijn en de mozzarella gesmolten is. Als de frituurolie te heet is, worden de arancini te vlug bruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Je kunt ze eventueel in de oven opwarmen.
Variatie: Kook de rijst gaar in water met een snufje saffraan. Voeg, voor een frisse smaak, wat fijngehakte munt toe en vervang de mozzarella eventueel door gorgonzola.


Arancini di pesce (rijstballetjes met vis)
Een recept dat ik kreeg in de osteria van Carmela Scapaci, Caltanisetta (Sicilië)



Ingrediënten: voor 4 personen
300 g risottorijstzout
mespunt saffraan
handje peccorino geraspt
2 eieren losgeklopt
peper (facultatief)
Voor de vulling:
olijfolie
1 teen knoflook geplet
4 pruimtomaten ontveld zonder pitjes in stukjes
300 g kleine zeekat (sepia of inktvis)in smalle reepjes (indien gewenst)
2 moten zwaardvis
bloem, 200 g garnaaltjes
½ glas droge witte wijn
bloem
1 ei losgeklopt
paneermeel



Kook de rijst in ruim water met zout beetgaar en laat hem uitlekken. Week de saffraan in een beetje lauw water en roer de draadjes met de kaas, 2 eieren en desgewenst wat peper door de rijst. Meng grondig. Laat het mengsel afkoelen en maak ondertussen de vulling.
Verhit wat olie en fruit hierin de knoflook en ui; laat de knoflook kleur krijgen en gooi hem weg. Doe eerst de tomaten en een paar minuten later de vis erbij; eerst de zeekat, daarna de licht door de bloem gehaalde zwaardvis en tenslotte de garnaaltjes. Giet er de wijn bij en breng het aan de kook; voeg zo nodig wat water toe als de saus teveel inkookt. Het moet een romige consistentie zijn, geen droge.
Werk steeds een beetje rijst rond een theelepel vulling, zodat walnootgrote balletjes ontstaan. Haal ze door de bloem, het derde ei en het paneermeel en frituur ze in royaal hete olie. Laat ze op keukenpapier uitlekken en geef ze bij de borrel.



Buon Appetito!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter