woensdag 29 december 2010

Piadina Romagnola


Vandaag heb ik een leuk recept voor Piadina Romagnola. Wellicht heeft u ze al eens ooit gezien of gegeten als u in Italië bent.

Piadina Romagnola is het brood uit de Emilia Romagna. Een landstreek dat zich uitstrekt van Piacenza tot Rimini. Je rijdt er doorheen als je vanaf Milaan richting Toscane gaat. Sinds 1200 voor Christus wordt dit brood al gegeten. De Etrusken ontwikkelden en verbeterden het brood, dat gebakken werd tussen hete stenen. De Romeinen namen dit volksbrood over. Julius Caesar kon je er voor wakker maken. Maar het is verre van oud brood! De Piadina Romagnola mag op ieder moment van de dag gegeten worden. Warm natuurlijk. In de trendy Milanese trattoria's, caffè's en bars is dit speciale brood echt 'hot'. 
Heb je iets met Italië, dan heb je iets met de Piadina Romagnola.

Piadina Romagnole

Ingrediënten:
500 gram meel 00
mespuntje bicarbonaat
1 eetlepel reuzel
lauwe melk.

Bereiding:
Leg het meel op de deegplank en meng het met de andere ingrediënten. Kneed hiervan een soepel deeg en laat het dan minstens een uur bij kamertemperatuur rusten.
Verdeel het daarna in 6 of 7 gelijke stukken, vorm ronde balletjes en rol deze uit met de deegrol tot mooie ronde pannenkoeken. Prik even met een vork in het deeg en bak iedere plak in een zeer hete koekenpan aan beide zijden lichtbruin en gaar.

Beleg een helft met beleg naar keuze en klap daarna de andere helft er overheen.
Wat inspiratie voor het beleg nodig?

  • Salsa tartufata
  • Crema con i funghi
  • Crema con pomodori secchi
  • Prosciutto di Parma met stracchino kaas en rucola
  • Bresaola met taleggio kaas
  • Gerookte zalm met pesto Genovese en een dun plakje formaggio Parmigiano
  • Mortadella met gegrilde aubergine en gorgonzola.
  • Alto Adige spek met fontina kaas en zongedroogde tomaten 
  • Omelet van ei en groeten met verse paddestoelen
  • Gorgonzola en Alto Adige speck met verse paddestoelen
  
Liever wat zoets?
  • Nutella
  • Nutella + kokosnoot
  • Nutella + hazelnoot



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter