donderdag 9 december 2010

Pasta fritta, heerlijk bij antipasti, borrel of glaasje wijn

Voor vandaag presenteer ik jullie een vrij gemakkelijk recept voor een lekker borrelhapje. Het past ook prima bij antipasti.

Pasta fritta, afhankelijk van de regio in Italië ook wel genoemd coccoli, panzerotti, panzanella, ficattole of quarti fritti.


Pasta fritta wordt geserveerd als onderdeel van een antipasto misto, en smaakt prima bij een assortiment salumi (diverse worstsoorten zoals salami). Het gerecht is de eenvoud zelf: stukjes brooddeeg worden gefrituurd in hete olijfolie, bestrooid met zout en opgediend. Het brooddeeg is wel iets anders dan het klassieke brooddeeg van Toscane: er wordt immers zowel zout als melk toegevoegd. Soms wordt er ook nog een ei aan toegevoegd. Het brooddeeg is met andere woorden veel rijker dan het normale brooddeeg.
Vaak wordt in de kern van het deeg een hartige vulling gedaan om het gerecht wat extra’s te geven. Hier kun je experimenteren met b.v. een pittige kaasvulling, een vulling van b.v. kippenragout, enz.
Als je zelf regelmatig brood bakt is het een kleine moeite om dit receptje uit te proberen.  Het loont echter wel de moeite om eens specifiek een brooddeeg te maken.

Ingrediënten:
300 g bloem
20 g verse gist
40 g boter of reuzel
klein glaasje melk
10 g zout

Bereid een klassiek brooddeeg met de bovenstaande ingrediënten, vorm in een bal en laat enkele uren rusten.  Rol kleine balletjes van het brooddeeg, en frituur deze in hete (olijf-)olie.  Laat uitlekken, bestrooi met extra zout en dien warm op.  Laat ze niet te lang bakken, want dan worden ze taai.
Ze zijn heerlijk bij de antipasti en bijvoorbeeld bij een borrel of glas wijn.

Buon Appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter