donderdag 2 december 2010

Gevulde speculaas

Vandaag, zo kort voor 5 december wil ik jullie inspireren met een toprecept van mijn vrouw Leny voor het maken van gevulde speculaas. Het is vrij eenvoudig en tamelijk snel te maken en iedereen die deze speculaas wel eens heeft geproefd, wil er meer van. Onze keuken verandert kort voor Sinterklaas altijd in een huisbakkerij als mijn vrouw Leny voor vrienden, collega's en bekenden gevulde speculaas gaat bakken. Ieder jaar ben ik weer opnieuw verbaasd over hoe snel het hele huis doordrenkt wordt met de geur van versgebakken speculaas, die aangeeft dat ze klaar is met bakken.
Hier volgt het recept. Veel succes ermee!

GEVULDE SPECULAAS

Ingrediënten:
300 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram harde boter of margarine
200 gram bruine basterdsuiker
16 gram speculaaskruiden
mespuntje zout
1 citroen
1 ei
250 gram amandelspijs
Voor de versiering: gehalveerde amandelen of amandelsnippers


Bereiding:
Zeef het bakmeel in een kom, voeg de boter, suiker, speculaaskruiden en het zout toe.
Snij de boter klein met 2 messen en kneed daarna alles snel tot een samenhangende bal.
Laat het deeg en dag rusten (is niet beslist noodzakelijk).
Verdeel het deeg in twee helften en rol beide helften uit tot lappen van 1/2 cm dikte.
Maak 250 gram amandelspijs aan met een beetje van het losgeklopt ei, het sap van 1 citroen en naar smaak geraspte citroenschil .
Verdeel de aangemaakte amandelspijs over een van de deeglappen (hou ruim 1 cm rand vrij van amandelspijs) en bestrijk het geheel met een beetje losgeklopt ei.
Leg de andere deeglap over de amandelspijs en druk deze lichtjes aan.
Versier de bovenste lap door hier en daar een gehalveerde amandel (of amandelsnippers) in het deeg te steken. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en bak de gevulde speculaas in ca. 25 minuten gaar in een oven van ca. 175 graden.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter