zaterdag 18 december 2010

recept voor Knapkook

Als recept heb ik vandaag een lekker koekje: knapkoek, of zoals het in Limburg wordt genoemd: Knapkook. Een heerlijk ouderwets koekje voor bij de koffie. Ook ideaal voor de komende feestdagen.



Knapkook



Ingrediënten:
250 gr. boter
250 gr. witte basterdsuiker
500 gr. zelfrijzend bakmeel
2 pakjes vanillesuiker
2 eieren


Bereiding:
Boter, suiker en vanillesuiker door elkaar roeren. 
De eieren een voor een er doorheen roeren en als laatste het meel. 
Dit alles tot een grote bol kneden en vervolgens een half uur laten rusten. 
Daarna het deeg tamelijk dun uitrollen. Daarna kun je diverse vormen kiezen. Je kunt ze vierkant laten en vlak voor het bakken met een mes in schuine ruiten snijden, je kunt ze zo groot als een Limburgse vlaai maken en dan vlak voor het bakken in vlaaienpunten snijden of je kunt ronde koeken uitsnijden met een diameter van ongeveer 10-20 cm (dit is de vorm zoals ze in Maaseik worden verkocht. Bestrooi het deeg met grove suiker en leg het op een ovenplaat.
Verwarm de oven voor op ca. 220 graden. 
Ongeveer 10 minuten laten bakken; laat ze niet te bruin worden. Ze moeten ongeveer de kleur van de foto hebben.
Als de knapkoek gaar is uit de oven halen en op een roostertje laten afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter